Parázsonjárás (Hagyományőrző Tűzfesztivál)

Helyszín
Gyomaendrőd, Napfény tanya
Dátum
-
Kategória
Fényképezőgép / Kamera

Tűz-szertartás, parázson járás a Napfény - Tanyán Fehérholló Őskü vezetésével.
Őszi Nap-éj egyenlőség ünneplése, ősi hagyományok szerint.

Örömmel fogadtam a meghívást Némethné Porubcsánszki Máriától, a Szabad Madár Dobkör vezetőjétől Gyomaendrődre a Napfény – Tanyára. Az összejövetel célja az Őszi Nap – éj egyenlőség napján egy baráti hangulatú dobolás és Parázsonjárás Fehérholló Öskü vezetésével.
Vendéglátóink finom gulyáslevessel és pogácsával vártak bennünket, akik Békés – megye különféle helyeiről és még távolabbról, más megyékből is szép számmal megjelentek erre a nevezetes napra. Nem sokkal délután három óra tájban megérkezett Fehérholló Bugacról és jött vele az ismert Fehérsasasszony Udvardi Piroska is. Ezt követően a tanya udvarán a ház előtti téren körbe kihelyezett padokra leülve Fehérholló vezetésével elkezdődött egy fergeteges örömdobolás, majd ismertette a parázson járáson résztvevők részére a betartandó előírásokat, nehogy valaki égési sérüléseket szenvedjen majd. Kis szünet után hátravonultunk az udvarra, ahol már állt a szertűzhöz szükséges máglya, amelynél Fehérlófia Tóth Imre Simon a 4 égtáj felé fordulva kérte a segítséget az Égiektől, majd ezt követően fellobbant a tűz és egyre jobban kezdett égni, közben a dobosok énekszóval, dobpergéssel kísérték az egyre nagyobb lánggal égő máglya lobogását. Ahhoz, hogy a fahasábok elégve megfelelő mennyiségű parazsat tudjanak „produkálni”, ahhoz bizony 1 – 2 órának el kellett telni, ezért újból visszamentünk az előbbi helyünkre és folytattuk a dobolást, éneklést.
Utána mindenki húzott egy kártyát Holló dobjára helyezettek körül és a dobverő mikrofon funkciót átvéve körbejárt és elmondtuk, hogy mit húztunk és ezzel kapcsolatban van – e mondanivalónk. Természetesen Fehérholló is segített az értelmezésben, főleg akkor, ha valakinek nem volt elsőre értelmezhető, amit a kártyán látott. Ezt követően újból elmondta a parázson járással kapcsolatos teendőket és bemutatta a megkezdés előtti légzés technikát is.
Mikor elérkezett az a pillanat, hogy megfelelő mennyiségű parázs álljon rendelkezésre, visszaindultunk a helyszínre és Fehérholló és segítője szétterítette a parázsszőnyegét és kezdetét vette egyenként az „átkelés” az elmondottak szigorú betartásával. A túloldalon mindenkit az várta, aki szerette volna, hogy a karjaiba ölelje. Akik párban jöttek, azok természetesen Őket választották, de többen Fehérholló és a házigazdánkat-Marikát kérték fel a fogadásra. Természetesen a túloldalon a felkért „víz asszony” is készenlétben állt, ha esetleg valakinek égési sérülései lettek volna, de az Égiek velünk voltak és erre nem került sor. Mikor már nem volt több induló, akkor Fehérholló Öskü egy lapáton pár szem parazsat felemelt és a Házigazdánkat, Marikát is magához hívta. Először megfelelő előkészületek ráhangolódás után, ha jól láttam egymás után 2 izzó parazsat is a szájába vett és lenyelt. Ezt követően az utolsó szemet Marika szájába téve ő is hasonlóképpen lenyelte azt. Utána felavatta Marikát, mert alkalmasnak tartotta arra, hogy az eddig megszerzett tudása alapján a jövőben Ő is el tudja majd végezni a parázson járással kapcsolatos vezetői feladatokat is többek között.
Ezt követően, mivel már odakint elég hűvösre fordult az idő, a padokat bevittük az épületbe és ott Fehérholló újból a dobjára kitett kártyákból húzatott velünk, majd a délutánihoz hasonlóan mindenki elmondta, hogy mit tudott meg a látottakból. A mai jól sikerült nap zárásaként még házigazdáink finom sült kolbásszal és pogácsával vendégeltek meg bennünket, majd a búcsúzkodás percei következtek és visszaindultunk az otthonainkba a legközelebbi találkozás ígéretével.

Köszönöm a meghívást Marikának és a Férjének.
Köszönöm Fehérhollónak a nagyszerű Szertartást! Köszönöm Fehérlófiának, Imrének a Szertartást! Köszönöm egyenként Mindenkinek!

Autumn Equinox Celebration
firewalk, firewalking, spiritual, spiritualawakening, motivation, shamandrum, shaman, drum, yurt, hot, burn, cremation, autumncelebration, autumn, parazsonjaras, tuzonjaras, jurta, taltos, medicineman, walkingoncoals, coals, gopro, GoProHERO7, GoProFamily, gyomaendrod, hungary

Parázsonjárás (Hagyományőrző Tűzfesztivál)
Parázsonjárás (Hagyományőrző Tűzfesztivál)

Ossza meg ismerőseivel!

YouTube-csatorna

Térkép

Koordináták: 46.8977615, 20.7704421

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.